2 Haziran 2010 Çarşamba

Çocuklarda Yabancı Cisim aspirasyonu

Yabancı cisim aspirasyonu sıklıkla 1-2 yaş arasında görülür.Olguların % 85 i üç yaşın altındadır.Bu yaş dönemindeki çocuklar,objeleri merak etme ve çevrelerini keşfetme isteği nedeniyle risk gurubunu oluşturur.Çocuklar besinleri,küçük objeleri ya da sıvıları aspire edebilir.Yabancı cismin solunum sisteminde yerleştiği bölgede ödem ve enflamasyon oluşur.Buna bağlı olarak solunum güçlüğü,atelaktezi ya da anfizem gelişebilir.
Aspire edilen petrol türevleri şiddetli pnömoniye,mide içeriğinin aspire edilmesi,solunum yolunda ve alveollerde toksik etkilere yol açar.Patlamış mısır,çekirdekler,küçük sebze parçaları,fındık vs. küçük çocuklar için özellikle tehlikelidir.Bu maddeler hem kolaylıkla aspire edilir hem de sekresyonla ıslandıkları zaman şişerek hacimleri büyür,nefes almayı imkansız hale getirebilirler.Oyuncakların ayrılabilen küçük parçaları,iğneler,madeni paralar ve düğmeler sıklıkla aspire edilen maddelerdir.

İLKYARDIM

Çocuk baş aşağı çevrilir ve iki skapula arasına (kürek kemiği arası) 4-5 kez vurulur.Basıncın artması ile aspire edilen cisim,bulunduğu yerden gevşeyerek çıkabilir.
Eğer cisim çıkmazsa çocuğun arkasına geçerek sternumun altına(göğüs kemiğinin bitip karnın başaldığı nokta) iki elle 6-10 kez basınç uygulanır.
Bu işlemlerden sonra çocuğun ağzı açılır ve eğer yabancı cisim görülebiliyorsa çocuk tekrar baş aşağı çevrilir ve iki skapula arasına 4-5 kez vurulur.
Yabancı cisim bu şekilde çıkarılamamışsa hızlı bir şekilde acil servise gidilmeli ve profosyonel yardım alınmalıdır.Yabancı cisim çıkarılmış olsa dahi, tamamının çıkarıldığından emin olmak ve gelişebilecek enfeksiyon riskine karşı çocuk, doktor kontrolünden geçirilmelidir.Akciğer grafisi çektirilmeli ve ateş takibi yapılmalıdır.

KORUNMA

Çocuğun yaşam alanından olası tehlikeler,örneğin;küçük ve parçalara ayrılabilen oyuncaklar,misket,çengelli iğne vb kaldırılmalıdır.

Çocuklara oyuncak alırken kutu üzerindeki yaş sınırlamaları dikkate alınmalı.Çocuğun yaşına ve zeka düzeyine uygun oyuncaklar seçilmelidir.

Küçük çocuklara patlamış mısır,çekirdek,fındık vb. küçük boyutlu,kolayca akciğere kaçabilecek yiyecekler verilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder