22 Nisan 2010 Perşembe

İdeal Kilonuzu Nasıl Koruyabilirsiniz?

Sağlık açısından insan kilosunun önemi büyüktür.Sağlık yönünden yapılan tercih zayıflıktan yanadır.Şişmanlığın,hareketlilik,hastalıklar,uzun ömür ve seks gibi açılardan çağdaş yaşam tablosundaki yeri negatiftir.Bu nedenle sonradan zayıflamak için uğraşılacağına baştan kilo almamanın yollarını bilmek gerekir.

Aşağıda vereceğim bir takım kurallara uymanız ve onları yaşam felsefesi haline getirmeniz gereklidir.

1:Yemeklerinizi aynı saatte yemeye özen gösterin.Böylece kendi programını sizin bilincinizin dışında kuran organizmanız alışkanlık kazanacak ve belirlenmiş zamanlarda yemek yemeyi bekleme disiplini kuraracaktır.

2:Sabah kahvaltısı yapmayı ihmal etmeyin.Uzayan açlıklar yoğun isyanları ve tıkınmaları getirir.Bunu bilin.

3:Bir şey okurken ve televizyon seyrederken bir şey atıştırma huyundan vazgeçin.Böylece farkında olmadan kuruyemiş ve cips yığınlarını bitirmeyin.

4:Az yemek için en etkili yollardan biri de;yemeğe başlamadan önce bir bardak su içmektir.Böylece hem bol su almış hem de midede yemeğe az yer bırakmış olursunuz,tokluk hissedersiniz.

5:Yemeğinizi yavaş yiyin,iyice çiğneyin.yavaş yemek yemek iştahı keser.


6:Günlük yaşamınızın en azından 15 dakikasını spora ayırın.
7:Alışveriş yapmaya,hatta işe giderken mümkün olduğunca yürüyün ya da bisiklete binin.Böylece fazla kilonuzu kaybedersiniz.

8:Yemek yerken küçük tabaklar kullanın.Gözlerinizi aldatın..

9:Kızarmış yemekleri azaltmaya bakın hatta hiç yemeyin.İllede yemek istiyorum diyorsanız üzerlerine fırçayla çok az miktarda yağ sürüp fırın ızgarasında pişirin hem kızartma yeme keyfini çıkarın hem de lüzumsuz yağ ve kalori almamış olun.

10:Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın.Böylece iki yemek arasında bir şey atıştırma alışkanlığı diş fırçalama tembelliğine yenilecektir.

11:Haftada yanlız bir kez tartılın.Ancak günün aynı saatinde, tercihen sabah aç karnına,giysisiz olarak.Unutmayın aç karnına her zaman daha düşük kilolu çıkarsınız.Bu sizi aldatmasın.Tok karına tartılmanızı istemiyorum çünkü;o saatlerde aldığınız gıdanın ve sıvının gramajı kilonuza yansıyacak ve hiç bir zaman da aynı miktarda gıda ve sıvı almıyoruz.Tok kiloyu baz alırsanız değişkenlik kazanacağı için günlük fiziksel aktivasyonunuzu ve beslenmenizi yanlış ayarlıyabilirsiniz.


12:Çok yemek yemenin bazı insanlarda, asıl kaynağı strestir.Stres kaynaklarını yok etmeye çalışın.

13:Yeryüzünde yemek yemekten başka zevklerde olduğunun farkına varın ve hedef
değiştirin..

21 Nisan 2010 Çarşamba

Biyolojik Yaşımı Nasıl Hesaplarım?

DENGENİZ NASIL?
Gözlerinizi sıkıca kapatarak sağ veya sol bacağınızın üstünde durun.Diğer bacağınızı da 10 santim yukarı kaldırın.Karşınızdaki kişi de bu şekilde ayakta durduğunuz süreyi ölçsün
Bu şekilde 30 veya daha uzun süre durabiliyorsanız 20 yaşında,süre 20 saniye ise 40 yaşında,15 saniye ise 50 yaşında ve 10 saniyeden az ise 50 yaşın üzerindeki bir insan gibisiniz.

TEPKİLERİNİZ NASIL?
Yanınızdaki arkadaşınız 50 santimlik bir cetveli baş tarafı aşağı gelmek üzere aşağı sarkıtıyor.Siz de elinizle 10 cm kadar aşağıda pusuda bekliyorsunuz ve arkadaşınız cetveli elinden bıraktığında bunu baş ve işaret parmağınızla hemen yakalamaya çalışıyorsunuz.
Cetveli 20 santimde tutarsanız biyolojik yaşınız 20'dir,25 santimde 30 yaş,35 santimde 40 yaş,45 santimde tutuyorsanız 60 yaşındasınız.

DERİ ESNEKLİĞİNİZ NASIL?
Baş ve işaret parmağınızla elinizin tersindeki deriyi beş saniye süreyle kuvvetli olarak sıkın,çimdikleyin.Kan çekildiği için burası beyaz renkte olacaktır.Şimdi derinizin ne kadar sürede eski haline geldiğini anlamanız için saatinize bakın.
Beş saniye sürerse 30 yaş,sekiz saniye sürerse 40 yaş,on saniye sürerse yaş,15 saniye sürerse 60 yaşındasınız denebilir.

HAREKET KABİLİYETİNİZ NE DURUMDA?
Dizlerinizi gererek ayakta durun,eğilin ve avuçlarınızla yere değmeye çalışın.Düzgün bir şekilde değiyorsa biyolojik yaşınız 20-30 arasıdır.Parmak uçlarınız yere değdiyse 40 yaş,avuç içleriniz sadece diz ve ayak bileği arasında bir mesafeye kadar gelebildiyse 50 yaş,ancak dizlerinize kadar geldiyse 60 yaşındasınız demektir.

Sağlık Yönünden Yaşlılık

İleri yaşlarda,protein falası kalsiyum eksikliğine yol açacaktır.Bu nedenle,vücuda alınan kalsiyum miktarına özellikle dikkat edilmelidir.Kasların güçlü olması için,bol bol yürüyüş yapmak da önemlidir.

DİNÇ KALMAK İÇİN KALSİYUM VE VİTAMİNLER
Yaşlılıkta özellikle C vitamini gereksinimi çok artar.Vücudun,hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koymasını sağlayan bu vitamin dışında A ve E vitaminlerinin de yaşlılıkla mücadelede en çok yarar sağlayan vitaminler olduğunu unutmamalıdır.
Kalsiyum ise bu yaşlarda kemikler için olduğu kadar yüksek tansiyondan koruyucu olark da gereklidir.Çünkü,kalsiyum eksikliği,organizmada yüksek tansiyona yol açar.Bu nedenle günde 1200 mg. civarında kalsiyum alınmalıdır.Bu da aşağı yukarı yarım litre süt ya da iki kase yoğurt,ya da 150 gr. peynir demektir.

BAĞIRSAKLAR İÇİN LİFLİ BESİNLER
Yaşlılıkta, sindirim olayı çok önem kazanır.Lifli besinler,bağırsakların iyi çaşılmasına yardımcıdır.Bu nedenle,ıspanak,kabak,fasulye,portakal,elma,kepekli ekmek,erik,kavun türü besinlerin mutlaka sofrada bulundurulması gereklidir.Eğer çiğ olarak tüketilemiyorsa,komposto ya da çorba şeklinde almaya çalışılmalıdır.

BİYOLOJİK YAŞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
Kavram olarak yaşlılık,genellikle itici ve olumsuz anlamları çağrıştırır.Genelde takvim yaşı ile hesaplanan ömür süresi belli yaşlara gelmiş tüm insanların aynı fiziksel durumda olduğunu düşündürür.Oysa insanların organlarının tek tek veya toplu olarak yıpranma süresi takvim yaşından bağımsız da hesaplanabilir.Bu durum o kişinin biyolojik yaşını oluşturur.İnsan vücudu ve organları doğum tarihine bağlı olarak yaşlanmadığından aynı yaşta olup da birbirlerinden farklı yaştaymış gibi görünenen insanlar vardır.İşte kişiler arasındaki bu fark biyolojik yaşın insanlara ve organlara göre farklılığından kaynaklaır.

Sağlıklı Yaşamanın İlkeleri

İnsanların yaşam süreleri bağlı oldukları toplumun yaş süresi ortalamasının içinde yer alır.Bazı toplumlarda bu ortalama yaşam süresi uzun,bazılarında daha kısadır.Bu süreyi belirleyen faktörleri o toplumun genel şartları oluşturur.Bu gün gelişmiş batı toplumlarında insanların ortalama yaşam süresi gelişmemiş toplumlara göre daha uzundur.Diğer yandan batı toplumları ölçüsünde gelişmemiş olmakla beraber bireylerin ortalama yaşam sürelerinin batı toplumlarından daha uzun olduğu bilnen bzı toplumlar da vardır.Mesela Kafkasların genelde uzun ömürlü insanlar olduğu bilinir.Bu gibi toplumların doğanın nimetlerine açık ve gelenek görenekler açısından isabetli alışkanlıklar edinmiş insanlardan oluştuğu da ayrı bir gerçektir.Görüldüğü gibi bir toplumda insanların ömürlerini genel toplum şartları belirlemektedir.tek tek bireyler ise sağlıklı yaşama şartlarına uyabildikleri ölçüde uzun ve sağlıklı yaşayabilirler.
Uzun ömürlü insanların yaşlılıklarında geçirecekleri yılların sayısı da fazla olacaktır.Bu açıdan ileri yaşlarda sağlıklı yaşamak için gençlikte özellikle beslanma biçimi ve kalitesine dikkat etmek gerekmektedir.

SAĞLIKLI VE UZUN YAŞAMAK İÇİN
AZ YEMEK:Bir diyet söz konusu değil.Bilim adamları'' az yemek'' derken düşük kalorili yiyecekleri tercih etmek gerektiğini vurguluyorlar.İlginçtir ki düşük kalorili yiyecekle tüketmenin,ömrü uzattığını çok uzun zamandır biliyoruz.Ayrıca yaş ilerledikçe porsiyonlar yarı yarıya azaltılmalıdır.Çünkü;tüketim de yarı yarıya azalmaktadır.Yaşlılar gençlere göre fiziksel aktivasyonlarında ve metobolizma enerji yakma hızlarında bir hayli yavaşlarlar,bu yüzden de vücutlarına giren yiyecekler kolayca yağa dönüşür.
SOĞUK İYİDİR:Soğukta bir çok şeyin iyi muhafaza edildiği bir gerçek.(Biz buzdolabına konmuş yiyecekler miyiz dediğinizi duyar gibiyim :))İnsan vücudunun da daha uzun süre muhafaza edilmesi için geçerlidir diyor bilim adamları.Yaptıkları araştırmalarda iklimi sıcak ülkelerde yaşam ortalamsının,soğuk iklimlerde yaşayanlardan daha düşük olduğunu ortaya koymulşar....
SPOR YAPMAK:''spor yapmak,daha uzun yaşamanın bir garantisi olarak görülebilir''diyor bilim adamları.Bir araştırmaya göre ,spor yaparak haftada 2000 kilokalori harcamanın insana 3 yıl gibi bir yaşam ömrü eklediği saptanmış fakat bu 2000 bin kaloriyi yakmak için de yaşam süresi olarak ömrümüzün 101 gününü de spor yapmak için kullanmış olduğumuzu saptamışlar..
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ:Bağışıklık sisteminin çeşitli yollardan güçlendirilmesinin de yaşlanmayı bir hayli geciktirdiğini,sağlıklı ve dinç bir hayat sürmemize yardım ettiğini belitmekte bilim adamları.